EkySport » Cursuri inot » Aqua Gym

Aqua Gym

Gimnastica in apa sau Aqua Gym reprezinta o modalitate placuta de a face miscare in apa. Fata de antrenamentele din salile de fitness, cele efectuate in apa au un impact redus asupra coloanei vertebrale si a articulatiilor.

Aqua Gym Bucuresti

Aqua Gym Bucuresti


Gimnastica in apa imbunatateste sistemul cardiovascular si cel respirator, intareste articulatiile, reduce tesutul adipos, creste rezistenta si elasticitatea musculara. In timpul unei asemenea activitati se pot arde pana la 800 de calorii, in functie de dificultatea clasei si adancimea apei.
Acest lucru se datoreaza faptului ca apa diminueaza cu pana la 90% din greutatea corpului in functie de adancime si are o rezistenta mai mare de 12 ori decat cea a aerului.
Miscarile sunt mai putin bruste, tensiunea asupra articulatiilor este cu mult mai mica, iar rezistenta naturala a apei confera o eficienta sporita programului antrenand apropae toti muschii corpului.

Aqua gym se face sub indrumarea unui antrenor si consta in miscari combinate de brate si picioare (exercitii imprumutate din cadrul claselor de aerobic), pe ritmul muzicii, folosind uneori echipament aditional. Gimnastica in apa este recomandata sportivilor, tinerilor si varstnicilor deopotriva. Aqua gym poate fi practicat de persoanele sanatoase fara riscuri si interdictii (inclusiv femei insarcinate si persoane de varsta a treia).

Exercitiile vor fi efectuate in apa de adancime medie, nefiind necesar sa stiti sa inotati.

Pentru persoanele care sufera de unele afectiuni, aqua gym se foloseste in scop hidroterapeutic. In acest sens aqua gym este indicat in:

afectiuni degenerative ale colanei vertebrale (spondiloza);
tulburari de static ale coloanei vertebrale (scolioze, cifoze);
afectiuni degenerative ale articulatiilor (artroze);
tulburari de circulatie periferica (insuficiente venoase si arteriale);
osteoporoza si osteopenia (se poate reface densitatea osoasa);
tuburari de somn;
combaterea stresului;
tulburari psihice usoare, monitorizate si controlate;
sindromul Down (cu un program special conceput);
autism;
sindromul de deficit de atentie.

Uneori in functie de problemele de sanatate existente este nevoie de indicatia medicului si de un program realizat cu sprijinul unui kinetoterapeut in special pentru urmatoarele tipuri de recuperare:

Recuperari in urma accidentarilor sportive;
Terapia durerii in boli cornice sau incurabile;
Recuperarea dupa hernii de disc operate sau afectiuni ortopedice operate.