EkySport » Cursuri inot » Cursuri de inot pentru bebelusi

Cursuri de inot pentru bebelusi

Cursurile de inot pentru bebelusi sau Aqua Bebe ofera posibilitatea bebelusului de a descoperi inca din primele luni de viata cea mai naturala si mai libera miscare, care-l ajuta sa se dezvolte sanatos si sa isi cladeasca increderea in sine. Copiii care practica inotul timpuriu prezinta efecte vizibile la nivelul inteligentei, concentrarii, agilitatii si abilitatilor perceptuale. Se dezvolta emotional, social si fizic mai armonios.

Cursuri inot pentru bebelusi

Cursuri inot pentru bebelusi

Metoda folosita are puncte de referinta cu metoda Birthligh si impune prezenta parintelui in piscina impreuna cu bebelusul.

Urmand acest program, in preajma varstei de un an, bebelusii isi transforma miscarile reflexe in miscari coordonate si devin foarte activi in relatia cu apa dezvoltand miscari de inot.

Bebelusii au inca de la nastere prezente ‘reflexele de natatie’:

  • Reflexul de apnee: pus pe burtica cu fata in apa, bebelusul  isi retine automat respiratia.
  • Reflexul miscarilor sacadate: aruncat in apa, un bebelus  are miscari reflexe ale picioarelor, mainilor si toracelui, care pot sa-l propulseze pe spate sau pe burtica.
  • Reflexul de redresare: un bebelus de 4-5 luni pus pe spate sau burtica pe apa, incearca sa-si redereseze capul; daca sustinem capul bebelusului, lasandu-i corpul sa plutesca, se evita stimularea acestui reflex.
  • Aducerea constanta la piscina a bebelusului il ajuta sa-si transforme miscarile reflexe ale picioruselor si manutelor in miscari constiente, pana la sfarsitul primului an; altfel, aceste miscari dispar in preajma varstei de 6-8 luni.

Principiile de baza ale programului, care au ca obiectiv dezvoltarea si transformarea reflexelor naturale de natatie ale bebelusului  in miscari constiente sunt urmatoarele:

  • Mimetismlui: prin implicarea si participarea directa a unuia dintre parinti în timpul sesiunilor acvatice, bebelusul îti dezvolta abilitatile kinetice preluând mimetic miscari de la parintele sau
  • Repetitia exercitiilor de baza – sesiunile acvatice repetitive asigura prin programul de gimnastica in apa dezvoltarea capacitatilor de plutire, inot si scufundare ale bebelusului
  • Joaca spontana in apa
  • Relaxarea

Cel mai potrivit moment in care parintii pot veni cu bebelusii la acest program de gym acvatica este in prejma varstei de 41/2-5 luni. La acesta varsta, bebelusii nu se tem de apa si reflexele de natatie cu care se nasc sunt inca prezente si foarte active oferindu-le acestora posibilitatea ca prin prezenta si sustinerea parintilor sa dezvolte o relatie deosebita cu apa. Altfel, in preajma varstei de 8 luni, daca nu sunt dezvoltate aceste reflexe dispar.