De ce sa inotam ?

Inotul este un sport pe care il poate practica oricine, indiferent de varsta. Nu iti trebuie nici abilitati deosebite si nici echipamente sofisticate (siguranta si confortul fiind asigurate de accesorii precum ochelarii, casca, labele pentru inot, tubul pentru respiratie subacvatica, dopurile pentru urechi).

Inotul pentru sanatate

Activitatea fizica este recomandata, in general indiferent de starea de sanatate. Chiar si in cazul in care suferiti de diverse afectiuni, in afara unui avertisment specific din partea medicului, mentinerea unui program de exercitii fizice este dovedit ca se coreleaza cu imbunatatiri in ceea ce priveste starea de sanatate. O abordare atenta, sub supraveghera unui antrenor personaleste cea mai buna cale de a invinge temerile, promovand un stil de viata activ.
Spre deosebire de alte sporturi, inotul, fiind practicat in apa, ofera un mediu reconfortant, odata obisnuiti cu miscarile specifice, practicantii fiind capabili de depunerea aceluiasi efort fara a resimti un mare disconfort fizic.

Cat ar trebui sa inotam la inceput ?

Pentru accidentari si dureri, trebuie sa incepem cu inot gradual, usor, bazat pe cresterea treptata a volumului, si intensitatii. E utila monitorizarea volumului pentru a ne asigura de progresul facut.

Inotul este pentru toata lumea

Unul dintre motivele des invocate pentru a evita piscina sunt kilogramele in plus pe care le acumulam datorita stresului cotidian si al stilului de viata nesantos. Inotul este ideal pentru aceasta categorie deoarece apa sutine greutatea corporala, usurand din presiunea pusa pe muschi si articulatii in timpul miscarii.
O alta impresie gresita este ca avem o varsta prea inaintata pentru inot. Dimpotriva, natura mediului acvatic, favorizaeaza miscarea, iar tehnicile de inot necesita miscari ce in mod natural alina durerile de incheieturi pe care le acuza des persoanele in varsta. Inotul este folosit si ca activitate de recuperare in cadrul fizioterapiei.
Inotul sete o forma fantastica de reabilitare pentru cei care au avut redusa capacitatea de a face efort, datorita accidentarilor opertatiilor sau loviturilor. Flotabilitatea si suportul oferit de apa impreuna cu materialele de inot ajutatoare fac din inor o forma de exercitiu sigura si distractiva care popate ajuta la dezvoltarea fizica chiar si pentru cei care au pierdut mult din abilitatile fizice.
Inotul este fantastic si pentru viitorele mamici. Apa suporta corpul si face mai usoara sarcina, eliminand posibilitatea atrofierii musculaturii mai putin folosite.