Toata lumea ar trebui sa stie inota. Nu stim niciodata cand avem nevoie de aceasta abilitate care ne poate salva viata. Recomand la toata lumea sa studieze clipurile de mai jos si sa le puna in practica atunci cand au posibilitatea.
Am incercat sa gasesc filmuletele potrivite sa va ajute cel putin cu bazele inotului.


1. Invata cum sa plutesti:

Cel mai important este sa inveti cum sa iti controlezi respiratia. Cand te afli in apa este esential sa iti umpli plamanii cu aer si sa iti tii respiratia un timp iar de fiecare daca cand respiri, trebuie sa expiri si sa inspiri rapid dupa care sa iti tii din nou respiratia iar procedeul trebuie repetat. In acest fel vei avea tot timpul plamanii plini de aer si asta de va ajuta sa plutesti usor. Cand tragi aer, trebuie sa incerci sa il impingi cat mai adanc, sa iti umple complet plamanii. 

Dupa ce ai facut cateva exercitii de respiratie e recomandat sa incepi prin a face pluta pe spate. Incearca sa ai pe cineva langa tine sa te ajute daca ai nevoie. Procedeul acesta se poate practica si in apa mai mica. Nu trebuie sa iti fie frica daca apa trece de urechi, s-ar putea ca atunci cand faci schimbul de oxigen sa ti se scufunde putin mai mult capul in apa dar nu trebuie sa te panichezi deoarece odata ce ai inspirat, corpul se ridica din nou la suprafata. Pentru prima data incearca sa nu plutesti pe loc ci sa dai din maini si din picioare. In miscare corpul pluteste mai usor.


2. Invata sa te sustii in apa:

Si la acest pas este esential sa iti controlezi respiratia si e important sa ai tot timpul plamanii umpluti cu aer. Pentru acest procedeu ai nevoie de apa mai adanca, cam cat inaltimea ta si este obligatoriu sa mai ai pe cineva langa tine care te poate ajuta in caz de pericol. Nu trebuie sa iti fie frica sa iti intre barbia in apa, chiar si gura. E important sa poti respira pe nas


3. Inotul cu capul sub apa:

Pentru asta ar fi recomandat sa avem ochelari de apa. Intai este recomandat sa parcurgem distante mici, atata timp cat ne putem tine respiratia. Dupa ce ne-am obisnuit cu stilul de inot, putem incerca sa si scoatem capul din apa si sa respiram in timp ce inotam.


Inotul cu capul deasupra apei:

Dupa ce ne-am obisnuit cu stilul de inot cu capul sub apa, putem trece la pasul urmator, sa inotam cu capul deasupra apei. Acest stil este cel mai practic la strand sau la piscina deoarece nu ne intra apa in ochi, nu avem neaparat nevoie de ochelari de apa dar este si mai obositor. Recomand a se practica in apa care nu trece de barbia noastra si intai sa se parcurga distante mici.
Prin aceleasi proceduri se pot invata si copiii sa inoate. Nu te astepta sa ai rezultate exceptionale din primele incercari. Trebuie sa practici cat mai des si asta te va duce cu siguranta spre reusita.

IMPORTANTNu te avanta in apa adanca si daca stii sa inoti. Apele curgatoare sunt mult mai periculoase decat cele statatoare. E recomandat sa ai tot timpul langa tine o persoana care stie inota si care iti poate sari in ajutor in caz de nevoie.