EkySport » Cursuri inot » Blog » Alege un bazin de inot sigur

Alege un bazin de inot sigur

Inotul este de departe una din cele mai bune alegeri cand vine vorba de sport si relaxare, insa atunci cand intra in discutie clorul, biochimia organismului poate sa sufere perturbari majore.

Clorul este un produs chimic extrem de periculos pentru organism atunci cand este absorbit prin piele sau inhalat. Avand in vedere ca majoritatea bazinelor de inot sunt supraincarcate cu clor, riscurile imbolnavirii sunt ridicate. Uite de ce anume poti sa suferi daca esti un impatimit al inotului in bazin:

Avort spontan si bebelusi cu malformatii genetice
Nivelul ridicat de clor din bazinele de inot constituie o amenintare adevarata pentru femeile insarcinate, intrucat amplifica riscul aparitiei avortului spontan, a malformatiilor congenitale si chiar decesul fatului la nastere.

Probleme respiratorii grave
Clorul din apa irita profund caile respiratorii ale inotatorilor, contribuind la dezvoltarea astmului si a rino-sinuziteloralergice. Pentru cei care sufera deja de aceste afectiuni, clorul este cu atat mai periculos si le poate agrava considerabil starea.

Numeroase studii au scos la iveala ca instructorii de inot sunt de doua ori mai predispusi la sinuzita si dureri in gat si au un risc de trei ori mai mare de a suferi de raceli cronice, spre deosebire de oamenii care nu se expun acestui compus chimic. De asemenea, oamenii care lucreaza la piscine prezinta risc crescut cu 700% de a avea o respiratie ingreunata.

Un organism mai slabit
Concentratia de clor din bazinele de inot slabeste sistemul imunitar, perturba sistemul nervos central si are efecte extrem de negative asupra sistemul cardiovascular, renal si respiratoriu.

Risc crescut de cancer
Apa imbogatita cu clor creste riscul aparitiei cancerului de vezica urinara. Un studiu amplu efectuat pe 1000 de persoane a evidentiat ca daca bei apa cu clor ai un risc cu 35% mai mare sa faci cancer, iar daca inoti in apa cu clor riscul este cu 57% mai mare.

Ce e de facut?
In primul rand, evita sa bei apa de la chiuveta, despre care stim ca are o concentratie mare de clor. De asemenea, fa dus si nu baie, pentru a evita contactul prelungit cu clorul, iar la capitolul sport nu iti sugeram nicidecum sa renunti la inot, ci doar sa il practici in piscine alese cu mare atentie.

Iar cand vine vara, profita la maximum de apa sarata a marii, care este un adevarat elixir pentru sanatatea corpul tau!