EkySport » Cursuri inot » Blog » Cursuri de inot pentru copii

Cursuri de inot pentru copii

Pentru ca noi parintii dorim tot ceea ce este mai bun pentru copiii nostri, cautam in fiecare zi modalitati de a-i stimula pentru a deveni niste adulti mai sanatosi, mai inteligenti, mai buni in tot ceea ce fac.
Hidroterapia, desi beneficiile ei sunt recunoscute din cele mai vechi timpuri, este foarte putin utilizata la noi in tara si putini sunt cei care inteleg importanta ei atat pentru dezvoltarea unui copil, bebelus sau nou-nascut, dar si pentru refacerea unei persoane dupa diferite traume fizice sau psihice.
Ce este terapia prin apa? O modalitate confortabila de a realiza, in apa cu temperaturi de pana la 33-34 grade Celsius, diferite exercitii pentru tonifierea musculaturii, pentru dezvoltarea fizica, psihica, emotionala si functionala, fara ca acest efort sa aiba un impact negativ asupra ligamentelor, oaselor sau musculaturii. Iata 6 dintre beneficiile hidroterapiei asupra copiilor, bebelusilor, nou-nascutilor si, nu in ultimul rand, asupra adultilor.
1. mobilitate si flexibilitate -dupa un accident (scrantirea unei glezne, fracturi de orice fel) este recomandata recuperare fizica in apa. In acest mod, se recapa cel mai repede mobilitatea si flexibilitatea articulatiilor, ligamentelor, muschilor. Apa calda, de aprox. 32-33 grade Celsius are beneficii majore asupra partilor asupra carora actioneaza durerea sau asa-zisa “jena”.
2. cresterea fortei musculare – dupa castigarea mobilitatii urmeaza marirea fortei musculare si tonifierea. Urmand principiul rezistentei, orice miscare, fie ea si foarte simpla, actioneaza foarte eficient asupra muschilor.
3. dezvoltarea motricitatii primare – miscarile cum sunt rostogolirea, mersul sau sariturile sunt achizitionate de catre copil in cursul dezvoltarii sale psiho-motrice, insa o stimulare acvatica este tot timpul binevenita, mai ales in cazul copiilor cu deficiente (de ex. paralizie cerebrala). O data ce sistemul nervos si cel musculo-scheletic au invatat cum sa rostogoleasca in apa corpul copilului sau cum sa-l faca sa sara, aceleasi miscari vor putea fi efectuate si pe salteaua de gimnastica, in pat sau in alte situatii practice, de viata.
4. stimularea sensibilitatii tactile- copiii care manifesta dificultati/deficiente de apropiere fizica pot fi ajutati, stimulati, educati sa resimta la modul normal atingerile, prin intermediul jocurilor acvatice. Presiunea pe care o exercita apa asupra pielii – cel mai mare organ al corpului uman, va ajuta copilul cu probleme de procesare a senzatiilor sa proceseze informatiile primite prin intermediul sensibilitatii tactile intr-un mod mai organizat si intr-o maniera mai calma.
5. controlul respiratiei – pentru copiii care au dificultati de vorbire, terapia acvatica poate fi foarte utila. Folosind tehnici precum tinerea respiratiei sub apa, scufundarile monitorizate, dar si miscarea de ridicare si coborare a bratelor in apa ajuta la dezvoltarea unui mai bun control asupra respiratiei – esentiala in procesul vorbirii.
6. socializarea – dezvoltarea motricitatii primare, dar si a celei fine duce implicit la scaderea anxietatii, Sariturile in apa, miscarile circulare, jocurile acvatice si interactiunea cu alti copiii il vor ajuta pe micut sa-si dezvolte abilitatile sociale.
Asadar, daca micutului vostru ii place apa, nu ezitati sa profitati de acest lucru!

Cui se adreseaza hidroterapia?
Multe dintre afectiuni pot fi remediate prin intermediul sedintelor de terapie acvatica. Iata cateva dintre cele mai des intalnite afectiuni/stari care raspund favorabil foarte repede:
– dureri musculare
– dureri articulare
– boli reumatice si artitre
– atacuri cerebrale
– accidente vasculare cerebrale
– fibromialgia
– hernia de disc
– stari post-chirurgicale
– sarcina